Υπερμετρωπία

ypermetropiaΗ υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία εξαιτίας της οποίας ο ασθενής δυσκολεύεται να διακρίνει αντικείμενα σε μακρινή και κοντινή απόσταση.

Στο φυσιολογικό οφθαλμό οι ακτίνες του φωτός περνώντας μέσω του κερατοειδή και του φακού εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή. Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από το επίπεδο του αμφιβληστροειδή. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το αξονικό μήκος του βολβού είναι μικρό είτε γιατί είναι μικρή η ικανότητα προσαρμογής.

Υπερμετρωπία εμφανίζεται στα νεογνά και στα μικρά παιδιά, τα οποία καθώς αναπτύσσονται την αντιρροπούν και μπορεί στη σχολική ηλικία να εμφανίσουν αντίθετα μυωπία. Είναι συχνότερη η εμφάνισή της σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η υπερμετρωπία μπορεί να εκδηλωθεί με πονοκέφαλο, πόνο στην περιοχή των ματιών, θολή όραση μακρινή και κοντινή και δυσκολία στο διάβασμα. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί με στραβισμό.

Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή της  στα παιδιά για την ομαλή ανάπτυξη της όρασής τους. Σε περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν δυσκολία στις δραστηριότητες του παιδιού όπως αδυναμία σύλληψης μικρών παιχνιδιών, δυσκολία στη γραφή και στο διάβασμα ή στραβισμό, θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από οφθαλμίατρο. Χρειάζεται έλεγχος της διαθλαστικής κατάστασης των ματιών με διαθλασιμετρία ή/και σκιασκοπία πριν και μετά από κυκλοπληγία (ενστάλλαξη κολλυρίου ώστε να λυθεί η προσαρμογή και να υπολογιστεί το συνολικό ποσό της υπερμετρωπίας). Κυκλοπληγία συνιστάται να γίνεται στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών και σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται στραβισμός ή αμβλυωπία. Η κυκλοπληγία χρειάζεται να γίνει  σε επαναληπτικό έλεγχο αν παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης.

ypermetropia-2

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η υπερμετρωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και χειρουργική επέμβαση (LASIK ή PRK) μετά την ηλικία των 18 ετών και εφόσον οι βαθμοί παραμένουν σταθεροί για τουλάχιστον 2 χρόνια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Συνήθως η υπερμετρωπία που εμφανίζεται σε παιδική ηλικία μειώνεται με την πάροδο των χρόνων και υπάρχει περίπτωση  ο ασθενής να μη χρειάζεται τα γυαλιά του μετά από κάποια ηλικία. Η ανάγκη για γυαλιά προκύπτει ξανά λίγο πριν την ηλικία των 40 ετών αρχικά για την κοντινή εργασία και με την πάροδο των χρόνων και για καθαρή μακρινή όραση.

Στην περίπτωση που στην παιδική ηλικία υπάρχει διαφορά στο ποσό της υπερμετρωπίας ανάμεσα στα δύο μάτια και δεν διορθωθεί έγκαιρα με τη χρήση γυαλιών και κάλυψη του ματιού με την καλύτερη οπτική οξύτητα, είναι συχνή η εμφάνιση αμβλυωπίας (τεμπέλιασμα) του ματιού με το μεγαλύτερο βαθμό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος  στην ηλικία των 3-3,5 ετών ή και νωρίτερα αν οι γονείς παρατηρούν στραβισμό. Αν το πρόβλημα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο ασθενής μπορεί να έχει καλή διόφθαλμη όραση.

Η υπερμετρωπία σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος.  Για το λόγο αυτό είναι  σημαντικός ο πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος αυτών των ασθενών στην ηλικία των 40 ετών.